Tutorial : Letak Facebook Fanpage (Blogskin)

Tumblr_lze76mqa9o1roijnco1_400_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo . 2nd tuto for today . Ok just straight to d'point, tuto yg ini tieqa akan ajar mcm mana nak letak facebook fanpage for blogskin. Jom ikut step di bawah.

1. Create Facebook fanpage korg dulu.
2. Then click edit profile, mcm kat bawah ni


3. Kemudian, ikut step mcm kat bawah ni


4.Bila dah tekan, dia akan keluar banyak social plugins nak suruh kita pilih kan? ok, korg pilih je mana satu yang korg nak . Tapi tieqa syorr kan korg pilih Like Button atau Like Box.
5.Then, bila dah pilih. Nanti akan keluar mcm contoh kat bawah ni dan ikut step-nya.


6.Dah tekan Get code? Nanti dia akan keluar pop up kan? Okayy so pilih IFRAME seperti contoh di bawah.



7. Then, copy code tu dan pergi Template kemudian, paste saje kat mana-mana yang korg nak.
8.Preview & save.

9 comment [s]:

Scha sooyoung said...

akak..saye nak tnye,kenape saye klik button iframe tu die kuar camni->
This plugin does not have an iframe implementation with the selected options. Please use the JavaScript SDK and the HTML5 or XFBML implementations, or change the value of the send parameter.

Nurul AtiQah said...

@Scha sooyoung : Ouh, skrang dah takde function inframe..mungkin dah baru, akak pon tak pasti -,-

sabrinashekhahmad said...

thanks akak :)

Arysha Hafrina said...

Hmm , saya pun jadi camtu ,habistu nak guna yang macam mana ?

Siti Farhahnis said...

thanks for the tuto.. menjadi!

Asarichann Ainn said...

Saya pun jadi gitu :/ then macam mana kak ?

Asarichann Ainn said...

Lepas copy code yang ade dekat XFBML,, copy tiga tiga then paste dekat mana mana baru jadi :) alhamdulillah :) hehe... act thnks !

Nur Farizah said...

Unnie help!! Sekarang facebook dah 'bertukar'..camne nak letak fanpage kat blog?? T^T

AtiqahJaidin said...

Here. tp ni like button http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/2013/10/tutorial-fanpage-like-button.html