Tutorial : Disable Dragging Image & Disable Click On Image

Tumblr_lzg6110j1r1r5w7soo1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo . Pnjang pulak tajuk tutorial ni . Lols . Btw, tuto kali ni 2 in 1 . Tieqa sekali kan je la ye . Oh, tuto ni direquest oleh Raihan. Jom start.

Disable Dragging Image

Korg perasan tak, kadang2 tuh, korg dah disable right click kn? tp copycat kat luar sana still boleh amik picture korg. Ni terjadi pon sbb korg tak pasang DISABLE DRAGGING IMAGE. So, utk menyelamatkn blog korg dari copycats, better korg pasang disable dragging image. Ok jom ikut step di bawah.

For Designer / Denim / etc. users

1. Dashboard > Design > Edit HMTL
2. Click Ctrl +c serentak dan cari code <head>

For Template Classic / Blogskin users

1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Click Ctrl + c seretak dan cari code <head>
3.Copy code ni, dan paste di bawah code yg korg cari tadi
<script type='text/javascript'>    document.ondragstart = function () { return false; }; </script>
4.Done!

Disable Click On Image

Tuto ni sambungan dari, tuto yg first tu ye . Ok, tuto ni berguna utk semuaaaa bloggers . Especially yg taknak gambar diorg dekat main post di copy . So, sape2 nk amik gambar korg. mmg tak boleh . Faham tak tieqa duk bebel sorg2 ni . Haha . Klau tak faham Ikut step kt bawah ni.

1. Pergi New Post, then upload gambar yang korg nak tu, mcm contoh kat bawah ni.



2. Delete code yang di-higlight tu . 
3.Publish! . Mudah bukan ? Selamat mencuba :)

credit : Nurin Asyada

13 comment [s]:

Nuraihan said...

Thank you awak!!!
Dah buat and dah jadi :)

Atin Tory said...

haa.. patut la atin prsn ad budk nakal ambik pfoto tory atin kat blog.. ohh bagus la dpt bantuan tuto unnie ^^
lege skit hihi
thnkx unnie

Nurul Atiqah said...

@Nuraihan : Ur welcum ^^
owhhh, bagus la :)

@Atin Tory: ouh ye ke, atin? :0 ish3 mmg x patut >.<
hehe..no problem la ^^

DaYiNi said...

time kasehh :) lebiuhh :*

Nurul AtiQah said...

@DaYiNi : Sama2 :)

nur syazwanie said...

dragging image tu apa?

Madam fafa said...

Tutor disable click on image untuk blogskin tuh , saya delete code yang di highlight . Bila nak save dia tulis , ' Warning ! Your HTML blog bla bla bla...' Tapi saya ignore warning . Takpe ke ?

Nurul AtiQah said...

@nur syazwanie : For those yg xnak bagi org lain copy gambar.
@Madam fafa : Ermm..cuba preview dulu. then klau blog ok..save je kot. yg tu mybe ada codes x lengkap :|

Fizx Fiza said...

Thank you :D Menjadi .
Follow back plz x(
http://fizxfishaa.blogspot.com

Eika AMD said...

Super thanks !!

said...

Ya Allah, seriously tak reti with these blogspot punye codes. If tumblr punya senang :( HELP

Nurul Anisah said...

Thanks for the tutorial :)

Muhammad Rafik Bakhtshiren said...

hahaha.. I like u so much... heheh... menjadi pun trick code script yg awk bagi tu Atiqah... :) :)

singgah2 ler muhammadrafik.my