Tutorial : Sidebar Title Background

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Skrang ni tuto utk sidebar title background pula. Tutor ni juga sesuai untuk template designer dan denim.

Template Designer

1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Ctrl + f dan cari code
h2 {
3.  Delete anak-anak code, jika ada dan gantikan dgn code ni
border-bottom: 2px solid #8A4B08;
border-top: 2px solid #8A4B08;
background: url (URL BG);
margin: 1.6em 0 .5em;
padding: 4px 5px;
font-size: 12px;
font-family: Verdana;
letter-spacing:1px;
text-align:center;
color: #000;
4. Preview & save.

Template Denim 

1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Ctrl + f dan cari code
.sidebar h2 {
3.  Delete anak-anak code, jika ada dan gantikan dgn code ni
border-bottom: 2px solid #8A4B08;
border-top: 2px solid #8A4B08;
background: url (URL BG);
margin: 1.6em 0 .5em;
padding: 4px 5px;
font-size: 12px;
font-family: Verdana;
letter-spacing:1px;
text-align:center;
color: #000;
}  
4. Preview & save.

Yellow : Tebal border
Blue : Warna border
Green : Solid / Dashed / Dotted
Pink : URL Background
Orange : Saiz font
Purple : Jenis font

*Untuk border jenis berlainan, boleh ambil code dekat { SINI }

4 comment [s]:

AmirahSahidi said...

Klau nak mcam design post title dan sidebar akak nak buat cena? Tutor please kak....

atiqahjaidin said...

@AmirahSahidi Nanti free akak buatkan tutor ye ^^

aiman liyana samat said...

akak camne nak letak lagu kat dalam blog?

yeol ca said...

takpe lah kak . dah jumpa : ) sory ye , rupa nya sama macam tuto affiliates page in new tab yang akak buat ^^