Tutorial : Header Background Like Me { Photoshop }


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Atas permintaan tieqa akan tunjukkan cara mcm mana nak buat header mcm dkat blog ni. Act, tutor ni banyak step. Harap-II tak memeningkan korg. Kita mulakan dgn Bismillahirrahmanirrahim.

Step 1 : Buat Layer Pertama

1. Open Photoshop. Tak kisah CS berapa.
2. Adjust Width & Height . Background Tukar kepada WHITE


3. Nanti akan jadi macam ni


4. Sekarang kita nak warnakan layer tu. Double click bahagian layer dekat tepi tu. Nanti akan keluar
satu newtab kan? Tekan je OK


4. Kemudian, Click Layer > Layer Style > Colour Overlay .Pilih warna yang sesuai


5. Bila sudah, Click OK. Jadi, ini hasil untuk layer pertama



Step 2 : Layer Kedua { double layer }

1. Untuk layer kedua, korang ikut step macam layer pertama tadi
2. Lepas tu kecilkan tab. Macam ni


3. Lepas tu, drag layer 2 ke bahagian layer 1. Lihat contoh


4. Nanti korg tgk layer 1 dan layer 2 bercantum, macam ni



Step 3 : Adjust kedudukan layer

1. Bahagian ni tieqa xtau nak explain mcm mana. Korang tgk je step ni
2. Firstly, click pada layer 2 > Edit > Free Transform


3. Korang adjust kedudukan supaya jadi menyenget. Lepas tu click Move Tool > Apply
4. Hasilnya, akan jadi macam ni. Sorry tieqa main hentam je gabungan warna ni. 



Step 4 : Drag Image Pada Layer

1. Image yang tieqa guna utk header ni berbentuk bulat. Jadi korang boleh refer dekat sini { xoxo }
2. File > Open > Select image yg korang crop tadi


3. Now, kita drag image tu ke bahagian layer. Caranya macam ni


4. Kalau korg nak guna lebih dari satu gambar, Just ulang step yang sama. Nanti hasilnya jadi 
macam ni. Tieqa guna dua image.



Step 5 : Tukar warna Image

1. Now, kita nak tukar image tadi kpd warna Grey.
2. Image > Adjustments > Desaturate


3. Hasil dia macam ni. Kalau korg taknak buat image mcm ni pon takpe. Ikut citarasa sendiri

 


Step 6 : Buat Bentuk Tranparent Pada Header

1. Custom Shape Tool > Shape > Style > Pilih Style yang tieqa tunjuk mcm kat bawah ni


2. Then, korang create satu bentuk bulatan dekat layer tu. Macam ni




Step 7 : Letak Tulisan

1. Sekarang, Last step. Kita letak tulisan. 
2. Click bentuk 'T' . Lepas tu tulisa je apa-II dekat header tu


3. Then, bila dah siap. Boleh la save. Save > Save As > PNG > Save . 
4. Done. Fuh! sorry kalau step ni byak sgt. Tieqa pon tak tahu macam mana nk explain.

10 comment [s]:

mai yaya said...

Sis pkai Photoshop cs brpe ? and tuto ni ssuai ntok user ps cs 6 x ?

AtiqahJaidin said...

@mai yaya : Sis pkai cs4. rasanya semua cs sesuai :)

※ Najia Idrina ※ said...
This comment has been removed by the author.
※ Najia Idrina ※ said...

header yg akak buat semuaaa comel.... *Jeles T^T

mazni said...

lah macamtu ke? nice tuto btw, thanks kak! :3 nnti nk cubalah

Mr.Chanhun™ said...

Unnie pakai font apa?Yang header unnie pakai sekarang?

Lollipop Girl said...

Thanks Kak Tiqa..Menjadi...

Nur Farizah said...

tutorial ni lah yg Ija cari slama ni..cara nak serongkan layer,,thanks sis,,

Sharifah Amarina said...

Tiqa, lepas naa buat bckgrd white tu. Naa dah double klik layer tu. Tak kluar new tab pun ? Mcm mana ?

AtiqahJaidin said...

@Sharifah Amarina Eh tak keluar ke? cuba tekan byak kali. hehe,