Tutorial : Tutobies Section { Blogskin }


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Yang ini pula untuk template classic. Bagi sesiapa yang ada buat tutorial boleh letak tutobies section ni dekat blog korang. Dekat bawah ni contoh dia.


1. Dashboard > Template
2. Tekan Ctrl + f serentak dan cari code </style>
3. Copy code dekat bawah ni

.lulu{
background:url(BACKGROUND);
color:#AAAAAA;
-webkit-transition: 1.0s; 
-moz-transition: 1.0s;letter-spacing:5px;
margin-bottom:5px;
margin:15px;
width:500px;
font-family:'arial';
font-size:12px;
line-height:8px;
text-align:center;
padding-right:0px;
}

.eunji {
cursor:pointer;
display:inline-block;
text-align:left;
width:350px;
color:#888;
padding:1px;
background:url(FAVICON);
color:#888;
background-repeat:no-repeat;
background-size:14px;
padding-left:15px;
line-height:18px;
}

.eunji:hover{
background:url(FAVICON);
background-repeat:no-repeat;
background-size:14px; 
padding-left:15px;
line-height:18px;
color:#EAABFE
}

4. Paste di atas code </style>
5. Kemudian, korang copy code ni pula
<div class="lulu">TITLE</div>
<a class="eunji" href="LINK">TITLE</a>
<a class="eunji" href="LINK">TITLE</a>
<a class="eunji" href="LINK">TITLE</a>
6. Paste dekat tempat yang korang nak letak tutobies list ni
7. Preview & save

Pink : background
Biru : favicon
Hijau : width {lebar}
Oren : tajuk
Ungu : link

{ Request yang selebihnya tieqa akan update bulan depan. InsyaAllah }

8 comment [s]:

Farah Dini said...

time kasih . dah lame tunggu tutor ni :3

Arrien ::@man!:: said...

bwt unnie,knpe sye punya tak jadi macam sebelah2 tu.. dye jadi ke bawh semua,mcm mne yea??

Nurul AtiQah said...

@Farah Dini : Hehe..sama2 :)
@Arrien ::@man!:: Ouh.kena adjust width dia~

Arrien ::@man!:: said...

owh oke tq unnie :)

Syah Eyda said...

Tiqa, camne nak buat tagboard kecik cam awak yee ? Comel lha :D

Shabrina L. Rais said...

Kak, kenapa punya ku gak ada faviconnya?

Fara HunHan said...

unnie,sya re-tuto blh? sy akan creditkan akak

Hanim Jailani said...

thank you akak...akhirnya..