Tutorial : Kotak Exchange Links (Blogskin)


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hari ni tieqa nak share cara untuk buat kotak exchange link like me. Tutor ni hanya untuk pengguna blogskin sahaja. Okay jom mula.

| PREVIEW |

1. Dashboard > Template
2. Press Ctrl + f serentak dan cari code </style>
3. Copy code dekat bawah ni
a.channie {
font-size: 11px;
font-family: Trebuchet Ms;
display:inline-block;
text-align:center;
width: 70px;
color: #fff;
background:#ffd2db;
padding:3px;
margin:2px;
text-decoration: none;
-webkit-transition-duration:1200ms;
}
a.channie:hover          {
display:inline-block;
text-align:center;
width: 70px;
color: #000;
background:#ffffff;
-webkit-transition-duration:1200ms;
}
3. Copy di atas code </style> tadi
4. Sekarang, korg copy code ni pulak
<center><a class="channie" href="URLBLOG">NAMA</a>
<a class="channie" href="URLBLOG">NAMA</a>
<a class="channie" href="URLBLOG">NAMA</a><center>
5. Paste dekat tempat yang korang nak letak link-link exchange ni
6. Preview & save.

Oren: warna tulisan
Biru: warna kotak
Pink: URL blog
Hijau: nama blogger

9 comment [s]:

Nur Wanie said...

Ermm x paham lah .. saya dah pasang kt blog .. n jadi tapi saya bubuh background laen dia jadi lain ..

Nurul AtiQah said...

@Nur Wanie : Awk letak background dkt bahagian mana?

nanako. said...

AtiQah unnie, kalau nak tukar background macam mana?

Nurul AtiQah said...

@nanako.: Cari code ni background:#ffd2db;

Kay said...

ambikk :)

PutriBlogOfficial said...

Akk Nak exchange link . :D

tieyha_melodies said...

hye , nk tnya. boleh tak nk buat exchange link guna simple template ?

Aimi Wardina ♥ said...

Dah jadi :D

Fiqa Nabihah said...

Macam mana nak letak dalam navigation bar ?