Tutorial : Scroll Marquee (All Templates)


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hari ni tieqa nak share tutor mengenai Scroll Marquee. Korang tahu tak apa benda scroll marquee tuh. Tak tahu? Okay tengok contoh dekat bwah ni.

SUHO
BAEKHYUN
CHANYEOL
KYUNGSOO
KAI
SEHUN


Template Designer
1. Dashboard > Layout > Add Gadget > HTML/JavaScript
2. Copy code di bawah ni

Template Classic
1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Copy code di bawah ni
<center><div style="font: 12px,arial;background: url(URLBG);
height:165px; border: 2px dotted #FFD7E6; overflow: scroll; width:190px;">
<center><center><center><div class="textwidget">
<marquee direction="up" width="110" onmouseover="this.stop()" scrollamount="2" onmouseout="this.start()"height="185" align="center">
<div class="tomee">AYAT</div>
<div class="tomee">AYAT</div>
<div class="tomee">AYAT</div>
<div class="tomee">AYAT</div>
<div class="tomee">AYAT</div>
<div class="tomee">AYAT</div>
</marquee></div><center></center></center></div>
<div style="font-family: arial,arial,sans-serif; font-size: 10px;"></div>
3. Template Designer etc. Paste di bahagian HTML/JavaScript
4. Template Classic. Paste di bahagian edit HTML
5. Kalau korg nak letak link. Copy code ni.
<div class="tomee"><a href="URL LINK">AYAT</a>
6. Preview & save.

Pinkcair : URL background
Biru : ketinggian kotak
Hijau : lebar kotak
Kuning : tebal border
Oren : solid / dotted / dashed
Ungu : warna border
Merah : ayat/nama
Pinkpekat : URL link

6 comment [s]:

Afrina Nisya ♥ said...

wah, bestnya tutorial ni :D

Naailah said...

Saya nak buat ! ^^

Naailah said...

Saya dah buat ! jadi . Tapi, saya tambah sikit code bagi boleh letak gambar dalam kotak tu . HEHE . Maaf la guna code akak . If, you don't mind, tengok la ^^v Terima kasih untuk tutorial ini . Harap harap akak boleh buat tutorial untuk cari link for Tuto simple navigate punya . Saya tak reti cari link ! Gomawo ! (:

Nurul AtiQah said...

@Afrina Nisya ♥ : Hehe. thanks :)
@Naailah : owhh..takpe :) sama-sama~ cari link for tuto simple navigate? erkk mksudnya mcm mana? tak berapa clear -,-

Naailah said...

@kakAtiqah:macam ni . Kan kena letak link apa-apa dekat perkataan link tu untuk navigate

http://nurulatiqahjaidin.blogspot.com/2012/05/tutorial-simple-navigate.html

saya tak tahu mana nak cari link tu . hehe . Harap boleh tolong (:

Khadijah's Place said...

akak terima kasih , saya nak guna ye tutor akak nie . thanks :)