Tutorial : Make Doodle Using Paint Tool SAI


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hai semua. Hari ni tieqa nak tunjukkan cara untuk buat doodle dengan menggunakan Paint Tool SAI. Act, tieqa pon baru je belajar buat doodle ni. Mulanya mmg agak susah, tapi boleh jadi mudah bila korg dah faham step dia. Nak cuba tak? Ha!! Jom mulakan.

1. Mesti kena ada software Paint Tool SAI. Kalau takde. Click SINI
2. Open Paint Tool SAI. Pilih File > New
3. Tetapkan ukuran dan seterusnya, korg ikut je step mcm dekat bawah ni











4. Korang boleh tambah apa2 je dekat situ. Ikut kreativiti masing2.
5. Bila dah puas hati, boleh la save
6. Caranya. File > Save As > Tukarkan format kpd PNG > Save
7. Done. Selamat mencuba.

6 comment [s]:

Irasiwonnie Exotics said...

Susah tak nak guna app nie ?

Nurul AtiQah said...

@Irasiwonnie Exotics : Ermm, susah jugak la, sbb tieqa pon first time cuba :D

Nazurah ♥ said...

Comelnya doodle akak buat :D

Nurul AtiQah said...

@Nazurah ♥ : LOL, thanks..doodle budak baru belajar xD

Nur Farizah said...

wooh,mesti susah ni. Anyway doodle yg akak buat tersangatlah comels..

Nurul Marsya said...

kenapa saya download takde icon curve ?