Tutorial : Buat Animated Banner (Photoscape)

Tumblr_m98m8mql9x1r7njcfo1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Memandangkan ada yang request tutor ni hari tu dan maaf la sebab hari ni baru tieqa nak buat. Huhu. Tutor ni tieqa nak tunjukkan cara untuk buat banner sendiri menggunkan photoscape. Jom mula

1. Open Photoscape. Kalau takde download dekat SINI


2. Click Animated GIF Sebelum tu. Korang design dulu gambar yang korg nak letak nanti. Buat banyak2 pon takpe. Asalkan ada beza antara satu gambar dengan gmbar yg lain. Contohnya macam ni


3. Bila sudah. Korang open folder yang korang save gambar tadi


4. Lepas tu, double click pada gambar dalam folder yg korang dah buat tu. Then drag image tu ke atas


5. Nanti korang susun la gambar tu mengikut urutan. Faham tak? Tgk contoh kat atas ni
6. Sekarang, kita nak ubah saiz gambar tu. Tieqa suggest, jangan la buat terlampau besar. Kecil2 sudah. So, cara nak ubah saiz, bole tgk contoh dekat bawah ni


7. Kalau dah puas hati, boleh la SAVE


8. Make sure format dalam 'GIF'. Sekarang boleh la save
9. Done. Hasilnya akan jadi macam ni

3 comment [s]:

Candy Ersynx said...

Kak Tieqa, camner nak upload kan banner dalam blog??

Nur Izzah Insyirah said...

Macam mana nak letak banner tu kat blog? Yang macam orang tekan banner tu pastu terus masuk blog kitaa tu ?

Fara HunHan said...

unnie,han share tuto ni tau. already credit ;)