Tutorial : Tukar Bullet Post kepada Icon Comel

Tumblr_m0ldbbfyct1r50au6o1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Sekarang ni tieqa nak tunjukkan dekat korang cara untuk tukar bullet post kepada icon yang comel. Sebelum tu korang tau tak apa itu "Bullet"? Bullet tu contohnya macam ni


Dah faham? Okay korang nak tak post bullet macam kat atas tu? Kalau nak jom ikut step ni. Btw tuto ni hanya untuk pengguna template simple sahaja.

1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Tekan Ctrl + f dan cari code ]]></b:skin>
3. Copy code dekat bawah ni
.post ul {list-style:none;
}
.post ul li {
    line-height: 1.4em;
        background: transparent url(URL BULLET) no-repeat scroll 0px 4px;
    margin: 0.3em 0;
    padding: 0 0 0.8em 20px;
}
4. Paste di atas code tadi
5. Preview & save

pink : URL icon bole ambil dekat SINI

15 comment [s]:

Izzati said...

Kalau untuk blogskin pulak macam mana? Thankss :)

Nurul AtiQah said...

@Izzati: nanti sy buat tuto :)

hanis_farina said...

kenapa bila dah save..bullet colour hitam tu ada lagi ?? tapi ada icon sebelah bullet colour hitam tu.. macam mana nak hilangkan bullet colour hitam tu ?? -sorry banyak tanya

Nurul AtiQah said...

@hanis_farina : Eh ye ke? cuba check balik code yg awak copypaste tadi tu. mybe ada termiss mana-2 code. it's okay :D

Green Applez said...

ta jadie la..saye gune dynamic view ...
tolong tolong haha
nak jugak icon comel nie

♥ Lia Abdillah ♥ said...

dah jadi, tengs

Ally Potter Poyo said...

Thnaks !

Siti Aisyah said...

boleh x set bullet list tu jadi icon nombor ? pastu dia susun dari 1 sampai berapa ~

Nurul AtiQah said...

@Green Applez : Ouh, yg tu template lain. that's why x jadi :(
@♥ Lia Abdillah ♥ & Ally Potter Poyo : U're welcome :)
@Siti Aisyah : Tak tahu pulak. rasanya kena seragam semua :/

Budak_April :) said...

thanks 4 da tutorial :)

Aeisyah Hanum said...

Assalamualaikum, tieqa. Akak apply tuto yang ni and ambik freebies awak ye. Credit utk awak akak letak kat blog akak http://aeisyahanum.blogspot.com/

Sakinah said...

knp bila sy buat bullet, dia keluar dua2, mksd nya mcm yg wrna hitam tu ada, yg icon comel tu pon ada.
http://norossakinah.blogspot.com bls kat cbox sy eh?

husna manje said...

x jadi pon ?

Aimi Wardina ♥ said...

ThanGyu !

Nur Farizah said...

jalan2,,pastu jumpe entry sebijik mcm kak tiqa punye... http://collinerslova.blogspot.com/2012/12/menukar-bullet-menjadi-cute-icon.html