Tutorial : Tukar Background Blog (Simple, Denim, Minima Template)

Tumblr_m3amlvj7q51qk4bnxo1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Sekarang tieqa nak tunjukkan pulak cara untuk tukar background blog. Ini mungkin untuk newbie. Btw tieqa hanya tahu untuk template simple, denim and minima je. Sebelum tu, tuto ni direquest oleh adik kita, Tun Teja. Okay let's start!

Simple Template
1. Dashboard > Design > Template Designer > Background. Tgk contoh dkt bwah ni


2. Click Upload Image > Choose File. Then cari la background yg korg dah save dlm desktop



3. Bila dah selesai upload tekan Done > Apply to blog


Denim & Minima Template
1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Tekan Ctrl + f dan cari code body {
3. Then korang cari code macam ni
background: $bgColor;
4. Dah jumpa? Oke, gantikan code tadi dengan code yang ini
 background: url('URL BACKGROUND') fixed;
5. Preview & save
merah : URL background

p/s: Minima & denim rasanya sama je. LOL. entah la. ingat ingat lupa. Sorry klau ada kesilapan di situ.

5 comment [s]:

SaZ aka ❥ Tun Teja ❦ said...

Thunx akq :D

Raihan Basri said...

Hahaha .. Kak Tieqa, tak jadi. :(

Nurul AtiQah said...

@SaZ aka ❥ Tun Teja ❦ : U're welcome :)
@Raihan Basri : Nape tak jadi pulak?

Iya said...

akak, saye re-tuto ea, saye credit akak :)

Cik Itah said...

tutorial ni sangat membantu. terima kasih :)