Tutorial : Header Berbentuk Awan (Photoshop)

Tumblr_m6hu4tqdr61qiylpso1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hai. Salam Jumaat. Hari ni tieqa nak share dgn korang cara untuk buat header berbentuk awan. Act, header macam ni sesuai kalau korang buat header bersambung dengan body blog. Korg nak buat tak? Okay,jom mula, Cheuball!!

contoh header berbentuk awan.

1. Open photoshop > New


2. Ubah width & height mengikut citarasa korang. Then tekan OK


3. Click dekat bahagian yang tieqa tunjukkan. Rujuk gambar di atas


4. Sekarang korang pergi dekat shape dan pilih bentuk yang tieqa bulatkan tu. Lepas tu create shape dekat layer macam biasa


5. Sudah? Okay. Kalau korg rasa shape dia terlalu kecil. Korg bole ubah saiz dia. Pergi dekat Edit > Free Transform


6. Korang adjust width dia sampai betul-II berada di kedudukan. Dah siap, tekan Move tool 


7. Pilih Apply


8. Lepas tu korang bole la letak apa-apa je dekat situ. Ikut kreativiti masing-II. Bila dah siap, bole la save. Caranya. File > Save As > Format PNG > Save

19 comment [s]:

Nur Auni (FTI) said...

byknya shape akq .. saya punya sikit je .. mana akq dapat shape bebanyak tu ? and .. akq guna photoshop berapa ?

Nurul AtiQah said...

@Nur Auni (FTI): Rasanya dia mmg dah bagi. akak pkai cs3~

Nur Auni (FTI) said...

lol .. saya pun guna cs3 ..
err ... okay .. setelah setting itu ini .. saya dah jumpa shape awan tu .. hihi

♡ myungjong ♡ said...

kak , amik pic2 cute tu , at mne ?
pe nme seacrh nye ?
:D :D

Mrs AF ♥ said...

Akak, takde ke header bentuk awan yang untuk Freebies? Hehehe muke tak malu LOL XD

Nurul AtiQah said...

@Nur Auni (FTI) : Bagus~~ :)

@♡ myungjong ♡ : yg mana satu dkt post or header??

@Mrs AF ♥ : Haha, nanti akak buat ^^

♥ Anis said...

Tak de lah bentuk awan tu ? Hu hu

Nurul AtiQah said...

@♥ Anis : Takde eh? ok, erm dekat shapes tu nmpak tak anak panah yg kecil sebelah kanan? klau dah jumpa, click. Then pilih 'All'. hope dpt m'bantu :)

♥ Anis said...

Okey :) Dah jadi, thanks kak hihi

♡ myungjong ♡ said...

yg bentuk mcm pelangi tu ~

Nurul AtiQah said...

@♥ Anis : Welcome :)
@♡ myungjong ♡ : dekat google..search "kawaii image"

♡ myungjong ♡ said...

ouh , tanks :D

Anis Zulhas said...

Terima kasih kak ^^

Nurul AtiQah said...

@♡ myungjong ♡ : Welcome :)
@Anis Zulhas : Sama-sama, dik :)

Myraa L.joe said...

Thankss unnie :D

iffah said...

akak,bile saye paste photo yg saye ambil dri internet kat header awan,die jadi warne klabu..shoutbox saye ye nanti..

Sparkle Blogger said...

akak, photoshop sya cs6.. tkde shape tu pon..

eiyra said...

akak , nak tanya camne nak buat warna tulisan warna warni ?

☺ CikNurin Irdina ♡♥ said...

akak, saya nak image header rainbow tu boleh? cantikk.