Tutorial : Comment Platform (Blogskin)


Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Salam Jumaat semua. I'm back. Sorry dah lama tak hupdate blog. Busy sikit. Ngee. Okay lah tuto kali ni tieqa nak tunjukkan cara untuk buat comment platform bagi pengguna blogskin. Comment platform tu mcm mana? Contohnya macam template designer. Boleh nampak kotak comment korang tu. Contoh macam dekat bawah ni.



1. Dashboard > Setting > Comments > Tick Embedded below post


2. Press Ctrl + f dan cari code </style>
3. Then copy code dekat bawah ni


/* Comments
----------------------------------------------- */
#comments h4 {margin:1.8em 0; font-size:10px; text-transform:uppercase; color: #aaaaaa; line-height:10px; border-bottom: 1px dashed #dedede; background: ; font-weight:normal;}
#comments h4 strong {font-size:8pt tahoma;}
#comments-block {background: ; font:normal 8pt arial; line-height:1.2em; padding:4px;}
#comments-block dt { margin:.5em 0;}
#comments-block dd { margin:.25em 0 0;}
#comments-block dd.comment-timestamp {margin:-.25em 0 2em; font:5pt tahoma; text-align:right; text-transform:normal; letter-spacing:.0em;}
#comments-block dd p {margin:0 0 .75em; padding:4px; background:#fff1f3; border:1px solid #dedede; border-radius:2px;}
.deleted-comment { font-style:italic; color:gray;}
.paging-control-container { float: right; margin: 0px 0px 0px 0px; font-size: 80%;}
.unneeded-paging-control { visibility: hidden;}


4. Paste di atas code tadi
5. Next. Cari code ni pulak <$BlogItemBody$>
6. Kemudian, gantikan code <$BlogItemBody$> dengan code di bawah ni


<$BlogItemBody$>
<center><br><MainPage>
<BlogItemCommentsEnabled>
<BlogItemCommentsEnabled><a href="<$BlogItemCommentCreate$>"
<$BlogItemCommentFormOnClick$>> <$BlogItemCommentCount$>
comment (s) </a> | <a href="<$BlogItemCommentCreate$>" <$BlogItemCommentFormOnClick$>>Jom comment (s) </a>
</BlogItemCommentsEnabled>
</BlogItemCommentsEnabled>
</MainPage>
<br>
<div style="text-align:right;" ">
<!-- Begin #comments -->
<ItemPage>
<div id="comments">
<BlogItemCommentsEnabled><a name="comments"></a>
<h4><$I18NNumComments$>:</h4>
<dl id="comments-block">
<$CommentPager$>
<BlogItemComments>
<dt class="comment-poster" id="<$BlogCommentAnchorName$>"><a name="<$BlogCommentAnchorName$>"></a>
<$I18NCommentAuthorSaid$>
</dt>
<dd class="comment-body">
<p><$BlogCommentBody$></p>
</dd>
<dd class="comment-timestamp"><a href="<$BlogCommentPermalinkURL$>" title="comment permalink"><$BlogCommentDateTime$></a>
<$BlogCommentDeleteIcon$>
</dd>
</BlogItemComments>
<$CommentPager$>
</dl>
<p class="comment-timestamp">
<$BlogItemCreate$>
</p>
<p class="comment-timestamp">
</p>
</div>
</ItemPage>
<!-- End #comments -->

7. Peview & save
credit : Biyhakhri

16 comment [s]:

※ Najia Idrina ※ said...

Thanks Thanks Thanks Unnie. Nice Nice Nice ! :) Kite curik Rabbit Fly High Unnie tau tau :p

Nurul AtiQah said...

@※ Najia Idrina ※ : U're welcome, dear :) Haha.tak boleh tak boleh :p

※ Najia Idrina ※ said...

HAHA, dah Terr'Curik' lah pulak :p

Steira Tisdale said...

tak jadi :(

natasyapink said...

kalau code blogitembody tu ade 2, dua-2 skali kene tukar ea?

Miss Awsome said...

Wow ..Ting KAYU! mcm mana nk cantikkan pulak?

Asarichann Ainn said...

Thankyouu :* nasib blog macam akak ade . senang saye nak belajarr dalam dunia blog ni :)

This is E said...

saya guna tuto ni :) thanks for the tuto ^^

Aina Misha said...

Wah..thanks sangat untuk tuto ni

ruby farahin said...

menjadi lah akak. thanks for the tuto :)

ruby farahin said...

btw saya nak re-post tuto ni boleh?

syahmi arieb said...

Akak, sekarangkan, dah new interfaced template. Macam mana nak buat?

safira nuril izzah said...

jadi akak :) kalau pakai scrollbar gmana caranya kak?

miss umi said...

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... baru menjadik ... thanks for the tutors!

Nurin Syaza Hani Zuhairi said...

Dah lamo gilerss cari tuto cam ni. Thank you kak tiqah.
<3 for you :*
Hahahaha

Reina Takashi said...

akak,nak re tuto bleh tak??nnt saya cred kat akak