Tutorial : Simple Navigation (Blogskin)

Tumblr_lytzqmzak21r5ed03o1_500_large

Assalamualaikum and annyeonghaseyo. Hello hello. Actually tuto ni ada org request sblum ni tp tieqa dah lupa siapa. Maaf maaf. So hari ni tieqa nak tunjukkan cara untuk letak navigation bagi pengguna blogskin.

1. Dashboard > Template
2. Press Ctrl + f serentak dan cari code </style>
3. Copy code di bawah

.navigation {
border:2px solid #000000;
border-radius:3px;
color: #ffffff;
-webkit-transition: 1s;
padding:2px;
}

4. Paste di atas code </style> tadi
5. Seterusnya,cari code <body>
6. Copy code di bawah ni

<a class="navigation" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('one').innerHTML" >Page 1</a><br>
<a class="navigation" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('two').innerHTML" >Page 2</a><br>
<a class="navigation" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('three').innerHTML" >Page 3</a><br>


7. Paste di bawah code <body>
8. Then, copy&paste code ni di bawah code tadi

<div id="content">
LALALALA
<div id="one" style="display:none">
LALALALA
</div>
<div id="two" style="display:none">
LALALALA
</div>
</div>

9. Preview & save

merah : code warna
biru : Title page
hijau : korang tulis la apa-apa kat situ. eg. nak letak gambar/ profile/tuto.

Done. Korg faham tak? Tieqa pon tak faham. LOL . Terkebil-kebil buat tuto nih. huh! Bagi yang still tak faham tuh, korg try explore sendiri ye. Tieqa pon tak pasti tuto ni menjadi ke tidak. Korang cuba dulu oke? That's all.

credit: AskarrPink

8 comment [s]:

Atin Tory said...

unnie bole share tuto ni ..
atin ad wat tp org kate tak menjadi .. jd atin pinjam unnie punye la k LOL hihi ><.. simple an?
huhu gomawo :D

Nurul AtiQah said...

@Atin Tory : Boleh.. :)
ouhh, yg unnie ni pon xtau la menjadi ke tidak xD

Steira Tisdale said...

nak share boleh ? kalau boleh . tahnks tau !

Steira Tisdale said...

thanks . typo lak . hehe

Nurul AtiQah said...

@Steira Tisdale : Boleh..welcome :)

farah nur rasydah rosli said...

lalala tu saya tak faham lah

Sya Lala said...

Akak , camne pulak kalau kita dah ade navigate kat blogskins , pastu kita nak tambah lagi satu navigate ?

Nur Aisyah said...

akak,kalau takde kod < b o d y > tu mcm mne?