Tutorial : Blog Archive (Blogskin)

Tumblr_m3u2mp9vov1r7dxuxo1_500_large

Assalamualaikum and annyeong. 2nd tuto for today. Btw Alhamdulillah blog tutorial ni dah mencapai 500 follower. Weee. Thanks for ur support. Okay2, Jom mulakan tuto tuk hari ini. Tuto kali ni tieqa nak share cara untuk letak blog archive bagi pengguna blogskin. 

Contoh blog archive

1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Copy code dekat bawah ni
<center><select style="background-color: #FFFFFF; color: #848484; font: 10px tahoma; letter-spacing: 2px; border: 1px #848484 solid; padding: 3px; width: 200px;" onChange="location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option value=''>Past Tense</option><BloggerArchives><option value="<$BlogArchiveURL$>"><$BlogArchiveName$></option></BloggerArchives></select>
3. Kemudian. paste je dekat mana-mana korang nak
4. Preview & save

oren : warna background
biru : warna font
hijau : warna border

11 comment [s]:

nis said...

thanks you sbb kasi tuto nie. ^^

nis said...

kalau dah siap header tu, bagi tau kt email tau! ^^

saya setia menunggu. ^^

Nurul AtiQah said...

@nis: Wlcome, nis ^^
okay..takpe ke lmbat ni? :/

Nur Auni (FTI) said...

Dah lame cari tuto cam nih .. dapat gak ..
BTW , dye mmng tarikh ek ? tak de ke yang POST ? tajuk entry kite ... ?

Nurul AtiQah said...

@Nur Auni (FTI): Ngee :)
a'ah..ermm xtau pulak. sbb akak jmpa tuto yg mcm ni je~

Nur Auni (FTI) said...

owh .. okay ..

aisyah afiqah said...

thanks... tutorial ni mmg membantu :)

Afina Ppyong said...

Atiqah , kenape saya buat die ade dekat bawah ?

Marha Amni said...

Thankss banyak kkaka

Sya Lala said...

Thanks , jadi . Sya ada tukar coding coding sikit . so , jadi lain , mmg comel .

Ain Eddihar said...

Assalamualaikum . huhu . penat godeh carik button post a comment . terima kasih tau buat tuto ni . kta guna :) dan kita follow awak sekali :)