Tutorial : Sign Up Cbox


Assalamualaikum and annyeonghaseyo . Dah lama jugak x buat tuto . Ok la hari ni tieqa nk tunjukkn cara menggunakan Cbox . Act, tieqa tgk dah ramai bloggers yg pakai cbox skrang . Ni pon sbb Shoutmix kena bayar start next year . Ishh . Tak suka betul . Tapi don't worry la . ada byk lagi jenis shoutbox yg korg bole guna . Selain Shoutmix . Antaranya Cbox . So ni la tuto tuk hari ni . Let's start.

1.Click SINI
2.Click sign up
3.After sign up . Nanti akan keluar mcm ni . Lihat contoh di bwh

click untuk tumbesaran

4.Click Look & Feel
Layout Options
Ubah width and height mengikut kesesuaian sidebar blog korg.

Style Present
Pilih mana-mana style cbox yang korg suka . Then click confirm

Colour & Font
Bole ubah colour dan juga jenis font . Then click Apply

Edit css
Yang ni if korg pandai bermain dgn code . Bole la edit . Tapi klau x mahir sgt . Abaikan je


5.Click Options
Posting options
Dlm ni korg bole adjust berapa patah perkataan yg dibenarkan utk menaip

Date Options
Bole adjust tarikh mengikut tempat yang korg berada sekarang.

Smilies
Dekat sini korg bole letak smiley yg cute-2 . Contohya mcm NI

Filtering
Yg ni tieqa xtau apa function dia . So korg pndai2 la adjust . Klau xnk pon takpe.

6.Users & Access and Message tu korg bole adjust jugak . Tp tieqa malas nk terangkan . LOL
7.Bila dah siap edit semua . Korg kena ambil codenya . Tau tak mcm mana nk ambil code? Ok klau xtau ikut step di bawah ni




8.Done.

4 comment [s]:

Hazirah Hana said...

Nak tanya boleh tak? Kat mana nak paste code tu sebab saya guna classic punya..mcm mne?

Nurul AtiQah said...

@Hazirah Hana : Paste je dkt mana2 tmpat yg awk nak letak cbox tu :)

Farhanah Nabila said...

lepas copy ?

Ziera Kamal said...

saya guna ya, thank you <3